Osiągnięcie optymalnych zysków w hotelu lub gastronomii wymaga kompleksowego podejścia, obejmującego ocenę działań operacyjnych, polityki cenowej, strategii marketingowej oraz zarządzania zasobami. Celem jest maksymalizacja przychodów, lepsze wykorzystanie zasobów oraz dostosowanie oferty do potrzeb klientów, automatyzacja procesów zmiany cen obiektu, w tym automatyzacja sprzedaży wieloma kanałami OTA.

1. Identyfikacja modelu biznesowego

  • Rodzaj segmentu i usług hotelu
  • Oferta i segmentacja klientów

2. Analiza źródeł przychodów

  • Przychody z pokoi: ADR, RevPAR
  • Przychody z usług dodatkowych
  • Zróżnicowanie kanałów sprzedaży

3. Analiza kosztów operacyjnych

  • Koszty zmienne i stałe 
  • Kontrola zapasów

4. Revenue Management

  • Dostosowanie polityki cenowej; Revenue Management
  • Segmentacja cenowa 
  • Wykorzystanie narzędzi analitycznych

5. Analiza konkurencji

  • Benchmarking
  • Pozycjonowanie rynkow

6. Optymalizacja obłożenia

  • Programy lojalnościowe
  • Up-selling i cross-selling
  • Zarządzanie sezonowością

7. Zarządzanie rezerwacjami i kanałami sprzedaży

  • Direct Booking
  • Optymalizacja współpracy z OTA

8. Marketing i promocja

  • Strategia marketingowa
  • SEO i pozycjonowanie online
  • Partnerstwa i współpraca

9. Analiza satysfakcji klientów

  • Opinie i feedback
  • Ankiety i badania

10. Koncepcje i wdrożenie zmian

  • Plan działań
  • Harmonogram wdrożenia
  • Monitorowanie efektów

Zainteresowała Cię nasza oferta?

Zapraszamy do kontaktu poprzez adres e-mail: info@goup.org.pl

    Wybierz temat: